Select Page

V petek, 20. 10. 2017, smo se zgodaj zjutraj odpeljali iz Ilirske Bistrice proti Celju. Ko smo prišli na cilj, smo se takoj odpravili na prvi sejem inovativnih digitalnih rešitev v Sloveniji Feel the Future. Dijaki smo se najbolj zanimali za hibridni avtomobil BMW i8 in virtualna očala Oculus rift. Na sejmu se je predstavilo veliko podjetij, ki so prikazovala svoje izume.

Podjetje Alterna distribucija je prišlo predstavit 3D-tiskalnik podjetja XYZ printing, ki velja za vodilnega proizvajalca 3D-tiskalnikov. Prodal je že več kot 100.000 produktov. Modeli da Vinci so prejeli že več kot 15 mednarodnih nagrad, zaradi dostopne cene in enostavne uporabe. Predstavili pa so tudi linijo profesionalnih 3D-tiskalnikov, ki so namenjeni zahtevnejšim uporabnikom.

Dijaki so se zelo zanimali tudi za Bitcoin mining, ki nam ga je predstavilo podjetje BitKNAP Na podlagi 25-letnih izkušenj dela z računalniškimi napravami je BitKNAP s sestavo svojega prvega stroja za rudarjenje vstopilo v svet kripto valut. V okviru testiranja različnih scenarijev uporabe in okolja (v katerem se lahko nahaja stroj za rudarjenje) so izpopolnili še obstoječe rešitve za te stroje.

Retrocomp.si so nam predstavili osebne računalnike iz osemdesitih (PC, XT, Sinclair ZX Spectrum, Commodore Amiga, Commodore 64, Atari ST), prikaz delujočih računalnikov Xt in Amika, na katerih smo se lahko tudi malo poigrali.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru posredujejo študentom znanje in jim s tem omogočajo uspešno vključevanje v bodoča delovna okolja v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Na sejmu Feel the future so se predstavili z električno formulo in ostalimi projekti ter izdelki.

Po ogledu sejma smo se odpeljali na Celjski grad, kjer smo si ogledali dvorišče, stolp in mučilne naprave. Povzpeli smo se še na grajski stolp s katerega je prelep razgled na Celje ter se počasi odpravili proti Ilirski Bistrici.

Galerija slik.

Marij Zidarič, 2. R


(Število obiskov: 11)
Dostopnost