Select Page

Olimpijski komite Slovenije (OKS) v sodelovanju z velikim sponzorjem olimpijske reprezentance Slovenije, Europlakatom in agencije Arnoldvuga, objavlja javni natečaj za olimpijski veleplakat (jumbo plakat). Namen akcije je promovirati olimpizem in olimpijske simbole ter krepiti zavedanje predšolskih otrok, šolske in srednješolske mladine o prihajajočih zimskih olimpijskih igrah Pjeongčang 2018.

Olimpijski plakat sodi med najbolj prepoznavne simbole olimpijskih iger. Olimpijski plakati so bili izdelani prav za vse olimpijske igre modernega časa – od prvih iger iz leta 1896, ki so potekale v Atenah v Grčiji. Olimpijski plakat upodablja olimpijske simbole, športnike, športe itd. Pri natečaju Olimpijskega komiteja Slovenije in sponzorja olimpijske reprezentance Slovenije, Europlakata, pa je pomembno, da pustite domišljiji prosto pot in izdelate svoj predlog olimpijskega plakata.

Glavna tematika plakata naj se navezuje na simbol olimpizma »Olimpijska bakla«. OKS bo namreč po zaključku natečaja organiziral nekaj dogodkov razpršeno po Sloveniji, na katerih bomo promovirali najboljše izdelke v natečaju, izvedli športne in družabne aktivnosti ter v uvodnem delu predstavili otvoritveno slovesnost olimpijskih iger. Olimpijska bakla je kot olimpijski simbol in del otvoritvene slovesnosti zelo pomembna. S pomočjo sončnih žarkov in zrcal se v starodavnem templju antične Grčije prižge olimpijski ogenj. Z olimpijsko baklo se ga nato po natančno začrtani poti ponese na prizorišče olimpijskih iger. Bakla običajno potuje skozi pomembne države in mesta. Je simbol, ki spodbuja povezanost ljudi, prijateljstvo, mir in ljubezen do športa. Baklo ponesejo izbrani nosilci, pot bakle pa spremlja več milijonov ljudi. Prvič pa so prižgano baklo z Olimpije ponesli na odprtje olimpijskih iger v Berlinu 1936.

V Sloveniji bomo na javnih mestih in dogodkih predstavili najlepše plakate, na katerih bo upodobljena olimpijska bakla, pot bakle, predaja bakle med nosilci, prižig ognja v Olimpiji oziroma prižig ognja na olimpijskem stadionu na prizorišču olimpijskih iger.

Javni natečaj Olimpijska bakla (pravila in navodila)Javni natečaj Olimpijska bakla (prijavni obrazec)


(Število obiskov: 29)
Dostopnost