Select Page
Socerb

http://www.socerb.si/galerija.htm

V petek, 18. 11. 2016, bomo izvedli ekskurzijo oziroma terensko delo za dijake 4. letnika gimnazije, ki so si izbrali geografijo in zgodovino za maturo. Pridružili se nam bodo tudi dijaki v sklopu krožka Družboslovje v praksi (iz Ilirske Bistrice in Postojne).

Odhod avtobusa bo ob 7.00 izpred Gimnazije Ilirska Bistrica oziroma ob 7.45 iz avtobusne postaje v Postojni (dijaki lahko vstopijo na avtobus na relaciji Ilirska Bistrica-Postojna).

Na Kozini se nam bo pridružil predstavnik oddelka za geografijo Fakultete za humanistične študije iz Kopra. Pot bomo nadaljevali do Socerba, kjer je razgled na slovensko Istro in Trst. Sledila bo razlaga osnovnih geografskih značilnosti slovenske Istre oziroma Koprskega primorja, pregled zgodovinskega razvoja območja ter orientacija (merjene azimutov).

Strunjan

http://www.modrijan.si

Ob 10.15 bomo odšli proti Kopru. Tisti dijaki, ki so si izbrali zgodovino, bodo v Kopru zapustili avtobus in odšli do italijanske gimnazije. Tu se bodo seznanili s položajem italijanske manjšine v Sloveniji, prisostvovali pa bodo tudi uri pouka (verjetno zgodovine).

Ob 12.30 bodo odšli v Pokrajinski muzej Koper, kjer si bodo najprej pogledali razstavo, ki prikazuje življenje na mejnem jugozahodnem delu Slovenije oziroma Primorske (slovenska Istra, Brkini in Bistriško), s poudarkom na prizadevanju primorskih Slovencev za priključitev k matičnemu narodu, nato pa bodo imeli še delavnico Koper skozi čas. S pomočjo predmetov v muzejskih zbirkah se bodo seznanili z nastankom in zgodovino Kopra, nato pa se s pomočjo starega mestnega načrta podali na raziskovanje mesta.

Koper

http://www.istranka.si

Dijaki, ki so si izbrali geografijo pa bodo pot iz Socerba nadaljevali proti Strunjanu, kjer bodo izvedli hidrogeografsko vajo (merjene pretoka, merjenje lastnostni vode) in spoznali geomorfologijo (nastanek in razvoj klifov).

Nato bodo tudi ti dijaki prišli v Koper, kjer bodo kartirali funkcije stavb v starem mestnem jedru Kopra s pomočjo GIS aplikacije na pametnih telefonih. Rezultat je prostorski sloj (zemljevid) za uporabo v GIS, ki si ga bodo ogledali v prostorih fakultete, kjer bo opravljen kratek povzetek.

Odhod proti domu (najprej postanek v Ilirski Bistrici nato v Postojni) približno ob 16.30. Dijaki plačajo le ceno avtobusa.

Aktiv profesoric zgodovine in geografije


(Število obiskov: 19)
Dostopnost