Select Page

V ponedeljek, 18. junija 2018, smo se dijaki in dijakinje 1. a/IB in 1. r/IB iz Gimnazije Ilirska Bistrica ter dijaki in dijakinje 1. a, 1. b in 1. s s Šolskega centra Postojna v spremstvu profesoric Erike Gombač, Teje Logar Morano, Vlaste Milavec, Mateje Kafol, Andreje Žužek, Andreje Tiringer Koračin in Damijane Medvedec odpravili na poldnevno ekskurzijo v Ljubljano.

Dijaki iz Ilirske Bistrice smo se v zgodnjih urah napotili proti postojnski šoli ter tam pobrali še nekaj dijakov in se zatem po avtocesti odpravili proti Ljubljani. Ob prihodu v glavno mesto Slovenije smo se razvrstili v dve skupini, in sicer na dijake gimnazijskega programa, ki smo si ogledali mesto, ter na dijake programov ekonomski tehnik in tehnik računalništva, ki so odšli na ogled Ljubljanskega gradu, glavne znamenitosti mesta Ljubljane, ki na njenem griču stoji že skoraj 900 let.

Gimnazijci smo se razdelili v dve skupini in se ob spremljavi vodičev odpravili na ogled starega dela mesta. Z vodiči smo si ogledali Kongresni trg, ki je nekdaj služil kot parkirišče, ne dolgo nazaj pa je bil po Plečnikovih načrtih predelan v trg, kjer se dan danes odvijajo različni festivali, parkirna mesta pa so dobila prostor v štirih etažah pod njim. Svoje znano ime je dobil po kongresu, ki se je na njem odvijal po Napoleonovem napadu na Rusijo ter je služil kot reorganizacija takratnega ozemlja. Sprehodili smo se mimo Univerze, ki bo čez približno 500 dni stara 100 let. Pot nas je vodila mimo Narodne univerzitetne knjižnice, ki je delo našega slavnega arhitekta Jožeta Plečnika in je bila med drugo svetovno vojno hudo poškodovana, kmalu po tem pa tudi po Plečnikovih načrtih obnovljena. Nato smo se sprehodili čez Šuštarski most, ki v svojem času zaradi pomanjkanja denarja ni bil nikoli dokončan. Kot zanimivost pa smo izvedeli, da se je nekoč na njem odvijalo namakanje pekov v reki Ljubljanici, ki niso pravično prodali svojega kruha. Naslednja točka našega ogleda je bila Mesta hiša, ki je edina hiša v ulici, katere fasada ni poravnana z ostalimi, kar je bilo ob gradnji storjeno namerno, saj so s tem hoteli pokazati njeno pomembnost. Pred njo smo lahko videli Fontano treh kranjskih rek, delo našega kiparja Francesce Robba, ki je narejen iz kararskega marmorja ter lokalnega kamna. Kot zadnje nam je vodička predstavila najbolj znano Plečnikovo tromostovje, ki je narejeno iz že prej obstoječega starega mostu, ki mu je Plečnik nato dozidal še dva stranska mostova ter jih okrasil z enakimi mi figurami.

Po končanem ogledu mesta smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se dobili pred ljubljansko operno hišo ter se skupaj odpravili na ogleda baleta z naslovom Romeo in Julija skladatelja Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. Glavni vlogi sta igrala Giorgia Vailati in Lukas Zuschlag, orkestru pa je dirigiral Marko Gašperšič. Po dveh urah ogleda odlične baletne predstave smo se odpravili proti avtobusom, ki so nas že čakali pred ljubljansko Dramo ter nas odpeljali proti našim domačim krajem, Postojni in Ilirski Bistrici.

Galerija slik

Jan Kastelic, 1. a/IB


(Število obiskov: 12)