Select Page

V četrtek in petek, 14. in 15. 6. 2018, smo se dijaki drugih letnikov gimnazijskega programa odpravili na ekskurzijo na Dunaj.

V četrtek smo v zgodnjih jutranjih urah z avtobusom odrinili iz Ilirske Bistrice. Po večurni vožnji mimo Ljubljane in Maribora smo dopoldne prispeli na Dunaj, kjer smo se najprej zapeljali po Ringu, ki ga obkrožajo mogočne znamenitosti: Opera, Trg Marije Terezije, Umetnostnozgodovinski in Naravoslovni muzej … Izstopili smo pri palači Belvedere, kjer smo si ogledali zbirko slik Gustava Klimta. Obiskali smo muzej umetnostne zgodovine, se sprehodili po Koroški ulici in si ogledali Katedralo sv. Štefana. V grobnicah Habsburžanov smo osvežili znanje zgodovine, pot pa nas je ponesla tudi do Hofburga, rezidence cesarske družine. Obiskali smo tudi cerkev sv. Avguština, dan pa zaključili v hotelu, kjer nas je čakala azijska večerja. Večer smo izkoristili za druženje v okolici hotela, nato pa smo legli k počitku.

Drugi dan je zajtrku sledila vožnja do ene izmed najbolj znanih dunajskih baročnih mojstrovin – dvorca Schönbrunn, kjer smo si ogledali zunanjost zgradbe, se sprehodili po vrtu, okrašenem s prekrasnimi vodnjaki, kipci bajeslovnih bitij in grmičastimi labirinti. Razdelili smo se v dve skupini in si ogledali Schönbrunnski živalski vrt in bližnji Tehniški muzej. Kasneje smo se ustavili pred zanimivo hišo, ki jo je zasnoval in preoblikoval avstrijski umetnik, slikar in arhitekt Hundertwasser. Stavbi poseben izgled dajejo okna različnih velikosti in nenavadne oblike. V poznih popoldanskih urah smo se zapeljali še preko Donave, mimo palače Organizacije združenih narodov do Obdonavskega parka ter počasi odrinili domov.

Ekskurzija je bila poučna in zabavna, dijaki pa smo na Dunaju zelo uživali.

Galerija slik

Mia Valenčič, 2. A/IB


(Število obiskov: 2)