Select Page

Naši dijaki so bili 26. septembra zelo opazni v rumenih majicah, na katerih so bili označeni jeziki, ki jih aktivno govorijo. V duhu akcije Pogovori se z menoj! smo se pogovarjali z mimoidočimi v tujih jezikih ali (če ni šlo) v slovenščini. Tako smo s pomočjo Informacijske točke Europe Direct Primorsko-notranjske regije obeležili glavne cilje Evropskega dneva jezikov.

Prvotni namen naših pogovorov je bil ozaveščati občane o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje. Toda to ozaveščanje je v preprostih a zelo prijetnih pogovorih obrnilo smer: sogovorci so dijake prepričali (in presenetili) s pestrim in zelo dobrim znanjem tujih jezikov. Spomnili so jih, da so nekoč bili prisiljeni hoditi v italijansko šolo in je izbiro jezikov narekovalo mesto službe, povezava z bližnjo državo ali selitev družine. Dejali so, da so veliko let ohranjali stike s tuje govorečimi prijatelji, zaradi službe ali selitev so se morali naučiti tudi tri tuje jezike.

Dijaki so bili pripravljeni, da jih naučijo kakšnih novih besed, a so večkrat sogovorci učili njih. Neki gospod nam je v nemščini povedal, da trenutno razmišlja o vpisu k angleščini na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Dijaki so ga z običajnimi frazami v angleščini končno le prepričali k vpisu, kar nam je bilo v veliko zadovoljstvo in dokaz za trditev, da se učenje nikoli ne konča.

Nekateri so prijazno dovolili, da jih slikamo ali celo posnamemo, za kar se jim najlepše zahvaljujemo: foto in video.

 

Galerija slik in posnetkov.

V akciji Pogovori se z menoj! so poleg naše gimnazije sodelovale še srednje šole v Postojni, Murski Soboti, Mariboru, Novi Gorici, Kranju in na Ravnah na Koroškem.

Kako smo pa jezikali na šoli? Tehniki računalništva so posneli kratek video intervju v angleščini, ki kaže zavedanje mladih o pomembnosti jezikov.

Izvajali smo tudi aktivne jezikovne odmore, ko so dijaki z več znanja v tujih jezikih na sovrstnike prenašali svoje znanje. Nekaj dijakov je sodelovalo še pri svetovnem rekordu ob dnevu jezikov tako, da so posneli kratke videoposnetke o tem, zakaj imajo radi določene jezike. Prisluhnite jim tukaj.

Tretji letnik gimnazijcev je ponesel tujo besedo kar na podjetniško-naravoslovni tabor na Debeli rtič.

prof. Cvetka Bajec

 


(Število obiskov: 18)
Dostopnost