Select Page

Pozdravljen/-a!

Zelena pentlja simbolizira in opominja na pomembnost duševnega zdravja.

Te je pritegnil naslov? Hecno, kajne? Ali pa se ti zdi malce čudaško? No … Pa vendar ni ravno tako. Nikakor ne gre za kakršnokoli človeško obsojanje ali osvobajanje rastlinske ali živalske vrste.

Vsi smo že slišali za nasvet planincu, naj se »obleče kot čebula«. In to zato, ker ima čebula več plasti. V najinem primeru je s čebulo primerjan človek, ki si ustvarja navidezne plasti okrog svoje šibke notranjosti, da bi ga zaščitile in zakrile pred zunanjim svetom, ki zna biti vsiljiv. Ima težave, zato ga je strah, da bi ga družba obsojala. Navzven se torej lahko zdi močnejši in samozavestnejši, kot je v resnici. Poleg tega pa vemo, da čebula sproži solzenje oči – in to je jok človeka, ki se bori sam s seboj. Zato mu ne povzročajmo dodatnih težav, potrebno mu je pomagati, da se dvigne s šibkimi nogami, ki postanejo z našo pomočjo močne. Da bo osvobojen tisočih misli, ki mu škodujejo, in bo postal svoboden, kot je svoboden metuljev let.

Tina in Lea te prosiva, da si 10. 10. – na Dan duševnega zdravja – vzameš dve minuti in oddaš svojo zaprisego na spletni strani BREZ PREDSODKOV ter tako tudi ti pomagaš v boju proti diskriminaciji oseb s težavami v duševnem zdravju. Žrtev stigmatizacije, ki ji bo s tvojo pomočjo lažje, ti bo hvaležna. To pa je eno najlepših občutenj za človeka, ki stori dobro. Devet od desetih ljudi z zdravstvenimi težavami duševnega izvora prej ali slej doživi stigmatizacijo in diskriminacijo s strani širše družbe. Več kot tretjina oseb, soočenih z duševno motnjo, je priznala, da so zaradi stigmatizacije v družbi opustile svoje sanje, upe in ambicije. Pomagajmo, da se to število čim prej zniža in si zagotovimo svet brez predsodkov.

Hvala.

Lea Celin in Tina Šajn


Vabilo k ogledu plakatov v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica

Z namenom promocije duševnega zdravja in ozaveščanja o problemih, ki so povezani z duševnimi boleznimi, vsako leto 10. oktobra obeležujemo Svetovni dan duševnega zdravja. Prvič so ga na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje praznovali leta 1992.

Dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica so kot obeležitev tega dne za lokalno glasilo Bistriški odmevi pripravili prispevek s priporočili, kako ohraniti duševno zdravje (“klik”)

Poleg tega so dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica pod mentorstvom učiteljev psihologije Mihaele Stražišar in sociologije Gorazda Brneta za ta dan pripravili razstavo plakatov, ki z vidika psihologije in sociologije predstavljajo duševno zdravje in bolezni.

Na plakatih, ki so razstavljeni v prostorih Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica, so s psihološkega vidika obravnavane naslednje teme:

  • Kaj so duševne bolezni in kako jih zdravimo?
  • Miti in dejstva o duševnih boleznih
  • Kako ohraniti duševno zdravje?
  • Kako ravnati, ko se znajdemo v duševni stiski?
  • Kako pomagati osebi v duševni stiski?

Z vidika sociologije pa izdelki dijakov problematizirajo:

  • Opredelitev zdravja (težave z opredeljevanjem zdravja in bolezni, družbeno-kulturna pogojenost pojmovanja zdravja in bolezni)
  • Družbeno vlogo medicine in medikalizacijo (razvoj znanstvene medicine in medicinski pogled na zdravje in bolezen, družbena vloga medicine in medikalizacija)
  • Družbene neenakosti, zdravje in bolezen (javni zdravstveni sistemi, individualizacija odgovornosti za zdravje, zdravje kot socialnoekonomska kategorija)

Galerija slik plakatov

Vabljeni k ogledu izdelkov dijakov Gimnazije Ilirska Bistrica!

Mentorja: Mihaela Stražišar in Gorazd Brne


(Število obiskov: 6)