Select Page

KoronaFESTfulFejstFilma

medmrežje, 15.- 24. maj 2020

Ustvarjanje filma je skupinski šport. In ker zunaj na nas preži zlobni korona virus in ne smemo iz stanovanja, kaj šele, da bi se družili s prijatelji, je vsakršno ustvarjanje filma nemogoče.

Vsaj bilo je tako, dokler nismo izumili

KoronaFESTfulFejstFilma

Iščemo kratke filme, ki so nastali v izolaciji. Igrane, dokumentarne, mokumentarne … vse, kar je krajše od 15 minut. Tema je seveda izolacija. Apokalipsa. Konec sveta. In vse vesele in tragične situacije, ki spadajo tu zraven: sama sem, moj fant pa je v drugi galaksiji (v sosednjem bloku); zmanjkalo nam je toaletnega papirja; očka je spekel svoje prve palačinke … Ah, saj res – ker spodbujamo sodelovanje v času kolere, mora film biti plod skupinskega dela.

Komu je KoronaFESTfulFejstFilma namenjen?

Natečaj je namenjen vsem mladim in tistim, ki verjamejo, da so mladi, pa tudi vsem starim, ki si to priznajo ali pa tudi ne. Skratka vsem.

A mora film res biti dolg 15 min?

Ne, kje pa. Lahko je dolg 3 minute. Ali pa samo minuto. Tudi 7:35 je povsem spodobna dolžina. Ampak 15 min je pa res maximum – ker bi radi pogledali filme še pred koncem karantene.

Kako pa naj snemamo, če ne smem iz stanovanja?

Pokliči prijatelje (telefon, skype, zoom, jogurtovi lončki z nitko …). Ustvarite idejo, napišite scenarij, naredite casting, potem pa vsak svojo kamero (fotoaparat, telefon …) v roke in vsak posname svoj del filma. Potem pa čarajte v montaži.

Igrani filmi

V prostoru, kjer se snema, je lahko naenkrat samo en igralec. Ampak hočemo dialoge, pretepe, prepire, ljubezenske zgodbe, globoke intelektualne diskurze … vse hočemo.
Izjemoma je lahko film tudi samo z enim igralcem. Pod pogojem, da ima namišljenega prijatelja. Ali virtualnega prijatelja. Ali pa Ančko. Ampak takrat mora Ančka vseeno pokazati malo življenja.

Dokumentarni/mokumentarni filmi

Krizna situacija nam ponuja brez števila situacij, ki bi jih veljalo zabeležiti za zanamce. Bi bilo pa škoda, da bi se omejili zgolj na mikrokozmos svojega stanovanja. Povedano drugače: prav greh bi bil, če bi dokumentirali neuspele poskuse svojega očeta, kako v kuhinji kolje čebule in bi pri tem zanemarili očete vseh ostalih prijateljev in znancev …

Animirani filmi

So noro dobri. In kar kličejo po izolaciji. Ampak ker je naš namen, da vas spodbudimo k sodelovanju s sosednjim blokom, boste plus pike na razpisu dobili le, če boste sodelovali medmrežno. Ali kakorkoli že (da ne bo kdo rekel, da v 21. stoletju preveč zanemarjamo pomen poštnih golobov).

Kaj pa eksperimentalni filmi? Pa npr. plesni filmi? Podvodni film? Gorniški film?

Vzamemo vse! Ne samo to – pravkar smo se odločili, da športnim, podvodnim, gorniškim, plesnim in kar je še tega filmom podelimo plus pike!

A smo kaj rekli glede glasbe?

Nismo. Pa bi morali. Filmi so lahko seveda nemi (žirija bo ziher ful navdušena …), lahko pa jih seveda pobarvate z glasbeno podlago, ki je NE ukradete na internetu. Glasbeno podlago lahko npr. donira Združeni pevski zbor mrmrajočih fotrov, če imate tečnega mlajšega brata, lahko tolče po loncih, mački so vedno super za zvočne efekte, sploh če jih (!!!CENZURA!!!), lahko pa seveda glasbo posnamete po vzoru Perpetum Jazzila in ostalih podobnih projektov. (https://www.youtube.com/watch?v=6fN3SllhL5c)

A potem lahko posnamemo tudi muzikale?

Muzikali pa sploh dobijo plus točke!

Kaj pa če res nimam nobenega, ki bi se hotel igrat z mano?

Ker je namen KoronaFestFulFejstFilma prav socialna inkluzija s poudarkom na preprečevanju izolacije subjekta, postavljenega v jukstapozicijo brezkompromisnosti objektivacije njegovega determiniranega jaza  (nekako vohamo evropske razsežnosti našega projekta in besedišče že prilagajamo evropskim razpisom), vzamemo tudi vas. Če boste le dovolj apokaliptični. Mogoče pa vam je lahko vzor Geri (https://www.youtube.com/watch?v=9IYRC7g2ICg).

Kako naj se tega lotim?

Kot rečeno – najdi si ekipo. Korona je poskrbela, da je internet polno ljudi, ki ne vedo, kaj bi sami s sabo in samo čakajo, da jih pokličeš. Na Youtube najdeš mali milijon primerov, kako se to dela. Npr. takole: https://www.youtube.com/watch?v=Fl_wdODKGtM (projekt https://hitrecord.org/). YT pa je tudi poln nasvetov, kaj narediti, če si sam igralec, snemalec, lučkar in prehranski referent (vtipkaj »film yourself« ali kaj podobnega).

In kako bo vse skupaj potekalo?

FulFejstStrokovnaŽirija bo pregledala vse filme. Dvakrat. In bo odločila, kateri filmi so fejst in kateri so ful fejst. FulFejstOrganizacijskaEkipa bo naredila program festivala, ki bo potekal na medmrežju v času Tedna ljubiteljske kulture (med 15. in 24. majem 2020). Filme bomo razdelili v različne kategorije (npr. osnovnošolski, srednješolski, študentski, upokojenski ali pa tudi igrani, animirani, apokaliptični, tragični, smešni, tolk-neumni-da-so-nujno-za-pogledat) in najboljše v vsaki kategoriji nagradila.

Kakšne so nagrade?

Najboljši filmi bodo bogato nagrajeni. Prejeli bodo knjižne nagrade založbe JSKD, večno čast in slavo, mogoče tudi kakšno majico in letno naročnino na Naše zbore ali revijo Mentor. Najboljši otroški filmi se bodo uvrstili na Srečanje najmlajših filmskih ustvarjalcev, mladinski na Filmske Vizije – podkategorijo Festivala Vizije – Festivala mladinske kulture, ostali pa na Festival neodvisnega filma. Vsi festivali bodo potekali v čisto pravih kinodvoranah (če se bo seveda s tem strinjal COVID-19) jeseni/pozimi 2020.

ROK ODDAJE IN OSTALE TEHNIKALIJE

Maksimalna dolžina filma: 15 min. Daljše filme lahko FulFejstStrokovnaŽirija zavrne in jih pošlje nazaj v karanteno.

Filmi so lahko posneti s profesionalno kamero ali pa z mobitelom. Dodatne točne dobijo filmi, posneti s stacionarnim telefonom.

PRIJAVE

Prijavite se lahko izključno preko e-prijavnice, ki jo najdete na naslednji povezavi

e-prijava

ROK ODDAJE

Rok oddaje je 4. maj 2020.

CENA

Kotizacija znaša 0 (nič) norveških kron oz. 0,00 (nič cela nič nič) čilenskih pesov. Za Štajerce: pésov, ne pêsov. No, čeprav se lahko dogovorimo tudi za nič cela nič nič čilenskih pêsov. Po želji.

 


(Število obiskov: 20)
Dostopnost