Select Page

Dijaki prvega letnika gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica smo v četrtek in petek, 14. in 15. decembra 2017, imeli projektni dan na temo hrane in zdravja. Razdelili smo se v tri skupine, in sicer v skupino predmetnega področja biologije z naslovom O kruhu, predmetnega področja likovne umetnosti z naslovom Likovno snovanje in predmetnega področja športne vzgoje z naslovom Sadno zelenjavni napitki.

Pri biološki delavnici je bila tema kruh. Na delavnici smo se pogovarjali o sestavinah kruha, poudarek smo namenili različnim vrstam žit in glivam kvasovkam, odločili pa smo se, da bomo kruh spekli tudi sami. V delo pa smo vpeljali tudi tri laboratorijske poskuse. To so bili: mikroskopiranje gliv kvasovk pod svetlobnim mikroskopom, poskus o vplivu toplote vode na delovanje gliv kvasovk, na koncu pa smo s pomočjo posebnih sond izmerili, kakšne količine ogljikovega dioksida se sproščajo pri njihovem delovanju ter kaj se pri tem dogaja z njihovo temperaturo. Izvedbo delavnice je vodila profesorica biologije Barbara Dekleva, zadnji poskus pa je vodil profesor kemije Jernej Ekar.

Pri likovni delavnici smo ustvarjali in raziskovali na temo recikliranja, ločevanja in ponovne uporabe odpadkov. Ustvarili smo dva izdelka, in sicer posodo iz časopisnih zvitkov, okrašeno z dekorativnim trakom, ter tihožitje znanega slikarja, ki smo ga preslikali na pet lesenih plošč. Raziskali smo statistične podatke o ločevanju, recikliranju in odlaganju odpadkov v občini Ilirski Bistrici, te pa primerjali s podatki za Slovenijo. Poleg tega smo se pozanimali o centrih ponovne uporabe. Spoznavali smo pravilno ločevanje odpadkov, pomen uporabe večnamenskih nakupovalnih vrečk ter njihovo škodljivost zdravju ob nepravilni uporabi. Sledila je tema o ponovni uporabi lupin citrusov za izdelovanje embalaže in plastenk, kot zanimivost pa smo izvedeli, da je priznana slovenska oblikovalka izdelala obleko iz jabolčnih olupkov. Delavnico je vodila profesorica likovne umetnosti Teja Logar Morano.

Pri delavnici o športu smo se preizkusili v izdelavi “smutijev”, ki smo jih naredili iz različnih vrst sadja in zelenjave, dodali pa smo tudi kakšno drugo sestavino, ki je njihov okus še izboljšala. Ta skupina je potekala pod vodstvom profesorice športne vzgoje Alenke Vodopivec.

Zadnjo uro projektnega dne je potekala predstavitev rezultatov. Predstavitev opravljenega dela je pripravila vsaka skupina posebej. Potekala tudi degustacija “smutijev”, ki jo je pripravila skupina športne vzgoje in so se je lahko udeležili vsi dijaki in zaposleni na šoli.

Galerija slik

Jan Kastelic, 1. A/IB


(Število obiskov: 59)
Dostopnost