Select Page

Dijaki 3. letnika gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica so bili od ponedeljka, 25. septembra, do srede, 27. septembra 2017, na podjetniško-naravoslovnem taboru na Debelem rtiču. V sklopu naravoslovno-podjetniškega tabora so se dijaki udeležili podjetniških delavnic, ki jih je izvajal Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva.

V okviru 6-urnih podjetniških delavnic, ki so potekale pod vodstvom Ustvarjalnikovih mentorjev Nejca Konjeviča in Laure Martinčič, so mladi pridobivali temeljne kompetence podjetnosti, podjetništva in skupinskega dela.

V prvem delu delavnic so mladi poslušali motivacijsko predavanje, katerega cilj je bil mlade spodbuditi k razvoju podjetniške miselnosti in podjetnosti, pri čemer je bil glavni poudarek na spodbujanju mladih, da poskusijo svoje hobije pretvoriti v prve podjetniške ideje ter iskati načine, kako priložnosti iz okolja izkoristiti v svoj prid in na tak način poiskati potencialne podjetniške priložnosti. V nadaljevanju delavnice so mladi prisostvovali v aktivnosti vihrenja idej (brainstorming), v kateri so si izmenjevali ideje o tem, česa si želijo, v čem so dobri, kaj manjka v njihovem okolju ter kakšne probleme vidijo v svojem okolju in kako jih je mogoče rešiti. Delavnica se je zaključila z izdelavo preprostih kanvasov podjetniških idej dijakov.

V drugem delu delavnic so dijaki opravili skupinsko dejavnost “Misija nemogoče”, katere namen je bil krepitev kreativnega mišljenja, organizacijskih sposobnosti, sodelovanja in skupinskega dela dijakov. Dijaki so po skupinah opravili 15 različnih izzivov, ki so mlade spodbudili k temu, da so usklajevali delo med sabo, si pomagali, poskusili stvari, ki jih drugače ne bi, in pristopili k neznancem.

Delavnica se je zaključila z diskusijo o korakih, ki bi jih mladi morali opraviti za to, da bi uspešno razvijali svoje ideje naprej in z njimi naredili svoje prve korake v svet podjetništva. Pridobljene izkušnje, kompetence znanje bodo dijakom pomagale pri reševanju vsakodnevnih izzivov in izpeljavi nadaljnjih projektov.

Mentorja sta dijake Gimnazije Ilirska Bistrica pohvalila, saj so vsi delali z veseljem in vnemo, o čemer priča nekaj zanimivih projektov, za izvedbo katerih so dijaki izrazili zanimanje. Obenem pa so dijaki izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju z Ustvarjalnikom.

Seveda so dijaki vabljeni k udeležbi na Ustvarjalnikovem podjetniškem krožku, ki že četrto leto deluje na Gimnaziji Ilirska Bistrica.

Galerija slik.


(Število obiskov: 13)