Select Page

V sredo, 9. oktobra 2019, smo se dijaki tretjih letnikov gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica in Šolskega centra Postojna v spremstvu profesoric biologije Majde Čugura in Ane Kocijančič Tomazin, profesorice geografije Dolores Sitar, profesorice kemije Klare Kresevič Bajec, profesorice športne vzgoje Marinke Gabriel ter profesorice slovenščine Vlaste Milavec v zgodnjih jutranjih urah odpeljali proti Strunjanskim solinam. Tako se je pričel naš tridnevni naravoslovno-podjetniško-športni tabor. Sodelovali smo v delavnicah geografije (tu smo preučevali zgrajenost in oblikovanost obale in solin ter vse procese povezane z geografijo), dveh bioloških delavnicah (temi le-teh sta bili živalstvo in rastlinstvo) in kemijski delavnici (analizirali smo morsko vodo ter si ogledali zgodovino Strunjanskih solin). Po končanih delavnicah smo se z avtobusom popeljali skozi Luko Koper, kjer smo pod vodstvom vodiča Branka spoznali zgodovino luke in njeno današnje delovanje. Po enournem ogledu smo se zapeljali proti končni destinaciji – Mladinskem zdravilišču, kjer je sledilo kosilo in namestitev v domu Martinček. V popoldanskih urah smo imeli na sporedu športne igre, ki so bile izvedene v več skupinah, in sicer smo igrali nogomet, košarko in odbojko. Ob šestih smo imeli večerjo, po njej pa je sledilo druženje oziroma plavanje v bazenu. V poznih večernih urah smo se po zanimivem večeru, polni pričakovanj, odpravili v postelje.

Zjutraj smo se zbudili na vse zgodaj, se pripravili na dan in le-tega pričeli z jutranjo telovadbo. Po rekreaciji smo se odpravili na že težko pričakovan zajtrk, ki smo ga pojedli z velikim užitkom. Nekaj čez osmo uro in pol so se nam spet pridružile profesorice biologije in kemije, pod vodstvom katerih smo izvedli tri delavnice, ena je bila kemijska, pri kateri smo analizirali vzorce vode in prsti, ki smo jih našli v okolici. Medtem ko sta bili biološki delavnici na temo živalstva in rastlinstva, kjer smo opazovali morske in obmorske organizme ter preučevali različne poglede na morje. Okoli dvanajstih so se delavnice zaključile in sledil je čas za počitek oziroma plavanje v bazenu ali igre z žogo. Po zanimivem in razburljivem dopoldnevu je bil čas za kosilo, ki je bilo tudi ta dan zelo okusno. Ko je odbila štirinajsta ura, smo kmalu začeli s podjetniškimi delavnicami pod vodstvom Laure Martinčič in Nejca Konjeviča, ki sta nam predstavila ‘kratek tečaj’, kako začeti v podjetništvu. Razdelili smo se tudi na skupine in odgovarjali na vprašanja o željah in potrebah ljudi. Proti koncu delavnice pa smo morali v skupinah tudi oblikovati lastno podjetniško idejo. Po delavnici smo se odpravili k večerji, nato pa smo lahko odšli v bazen, na igrišče, lahko pa smo ostali v domu. Sledil je čas za spanje.

Jutro tretjega dne smo pričeli podobno kot jutro poprej, vstali smo, pripravili prtljago in odšli na telovadbo ob morju. Sledil je zajtrk, po njem pa znova podjetniške delavnice. Tokrat smo morali izdelati prototip izdelka, ki smo si ga izmislili predhodni dan. Nastalo je nekaj zanimivih prototipov. Poleg prototipa pa smo morali po skupinah izdelati stolpe iz dvajsetih špagetov, kosa vrvice in lepilnega traku ter nanje postaviti penico. Pri tem smo tekmovali v tem, kateri stolp bo višji in bo še držal penico na vrhu. Delavnice so se zaključile in sledile so športne dejavnosti, nato pa kosilo. Ob štirinajsti uri smo se odpravili na avtobus in počasi odpeljali proti Škocjanskem zatoku, kjer smo se razdelili v dve skupini, ki sta si ločeno ogledali močvirnato območje. Spoznali smo tudi nekaj o njegovi zgodovini in delovanju ter si ogledali različne vrste živali in rastlin, ki ohranjajo biotsko pestrost Škocjanskega zaliva. Po končanem ogledu parka smo se nekaj pred sedemnajsto uro odpravili proti domačim krajem, ki smo jih dosegli v večernih urah. Tabor nas je vse navdušil in z veseljem bi ga še enkrat ponovili.

Galerija slik (foto: Jan Kastelic in Špela Kresevič Frank)

Jan Kastelic, 3. A