Select Page

V petek, 15. marca 2019, smo se dijaki in dijakinje drugih in tretjih letnikov gimnazijskega programa Gimnazije Ilirska Bistrica in Šolskega centra Postojna, v spremstvu profesoric Erike Gombač, Marinke Gabriel, Sabine Požar, Katje Koren Valenčič, Damjane Medvedec, Lidije Mlakar in Danijele Horvat, odpravili na kulturni dan v slovensko prestolnico. V Ljubljani smo se dijaki različnih letnikov razdelili v dve skupini. Gimnazijci tretjih letnikov so odšli na ogled Slovenskega parlamenta, predstave iCankar ter na delavnico v Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Drugi letniki pa smo najprej odšli v Cankarjev dom, kjer smo si v Štihovi dvorani ogledali predstavo iCankar, ki predstavlja lik in delo Ivana Cankarja, enega največjih mojstrov slovenske besede in prvega slovenskega poklicnega pisatelja, ter prelomne dogodke njegovega življenja.

Po končani predstavi smo se sprehodili po ljubljanskih ulicah ter prišli do Slovenskega etnografskega muzeja, kjer smo si v treh skupinah ogledali dve različni razstavi. Prva je bila razstava z naslovom Kjer so čebele doma, ki razkriva pogled na avtohtono kranjsko čebelo, panje, poslikane panjske končnice in čebelnjake, katerih bogata dediščina zaznamuje slovensko kulturo. Ta je nastala ob praznovanju Svetovnega dneva čebel in Evropskega leta kulturne dediščine 2018.

Druga razstava, ki smo si jo ogledali, pa je bila stalna razstava z imenom Med naravo in kulturo, ki predstavlja zakladnico slovenske in zunajevropske dediščine. Ogledali smo si predmete, ki predstavljajo različne načine življenja naših prednikov in njihove različne uporabe v različnih obdobjih ter različnih predelih Slovenije in njihov razvoj skozi čas.

Po končanem ogledu razstav se je naš kulturni dan bližal koncu. Čakal nas je le še sprehod do avtobusne postaje, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je polne novega znanja in vtisov s kulturnega dne odpeljal proti domačim krajem. S tem se je naš prelep kulturni dan zaključil.

Jan Kastelic, 2. A