Select Page

Gledališke delavnice (dramski krožek), ki jih organizira Gimnazija Ilirska Bistrica v sodelovanju z JSKD OI Ilirska Bistrica, bodo potekale enkrat tedensko ob petkih od 13.20 do 14.50 v šolskem »klubu«.

Prvo srečanje dramskega krožka bo v petek, 5. 11. 2021 (z 22. 10. 2021 prestavljeno zaradi šole v naravi za 2. letnik gimnazije). Vseh srečanj bo 8 (od vključno 5. 11. do vključno 7. 1. 2022, razen 24. 12. 2021).

Namen gledaliških delavnic je, da se posameznik preko vaj nauči oz. pridobi sproščenost, iznajdljivost in samozavest. To so osnove, ki so potrebne za razvoj osebne ustvarjalnosti znotraj gledališke vzgoje. Delavnica preko vaj in iger zajame pet sklopov:

  • Osnove gledališkega nastopanja
  • Gradnja gledališkega prostora
  • Pripovedovanje zgodbe
  • Čustva in liki
  • Združitev vseh veščin v celoto

Vaje in igre za osvojitev zgoraj naštetih veščin: igre spoznavanja, vaje za fizično in mentalno ogrevanje, vaje za zavedanje sebe in okolice (poslušanje, opažanje), igre za sodelovanje in blokiranje, vaje za zaupanje, vaje za čustva, vaje za pripovedovanje zgodbe in grajenje prizorov, poskus improvizacij (solo, v paru, v skupini).

Prijavite se preko spletnega obrazca (<klik>), in sicer je možnost prijave podaljšana do 4. 11. 2021.

Delavnice se bodo izvajale v primeru vsaj petih prijavljenih dijakov.

Zaradi razmer, povezanih s covid-19, je na delavnicah obvezna uporaba maske, vzdrževanje zadostne medosebne razdalje, umivanje in razkuževanje rok, upošteva se higiena kašlja, učilnica se pogosto zrači, redno se čisti in razkužuje površine. Sestava gledališke skupine se ne spreminja. Za dijake priporočamo samotestiranje na dan oz. dan pred delavnicami.

Ana Ruter, mentorica gledaliških delavnic
e-naslov: anaruter@gmail.com


Mentorica o sebi:

»Rojena sem bila leta 1978 v Ljubljani. Po končani Gimnaziji Šentvid sem se vpisala na  AGRFT. V letniku, ki sta ga vodila prof. Janez Hočevar in prof. Dušan Jovanović, sem  študirala dramsko igro in umetniško besedo. Diplomirala sem leta 2002 s predstavo: Milena Marković: Paviljoni ali kam gremo, od kod prihajamo in kaj je za večerjo v režiji  Jake Ivanca (Mala scena SNG Drama Ljubljana).

Po končanem študiju se igrala v različnih gledališčih po Sloveniji (SNG Drama, Mestno gledališče Ljubljana, Mestno gledališče Ptuj, Lutkovno gledališče Ljubljana, Anton Podbevšek teater Novo mesto). Tri leta sem bila članica Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Sodelujem z Mini teatrom v Ljubljani in sem soustvarjalka otroških lutkovnih predstav v Gledališču MalihVelikih. Nastopila sem v več študentskih in celovečernih filmih ter različnih TV serijah (Naša mala klinika, Moji, tvoji, najini, Usodno vino). Sem mentorica in režiserka otroške skupine Bilka (zamejska gledališka skupina iz Bilčovsa). Že vrsto let sodelujem z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, kot strokovna spremljevalka in mentorica za gledališke delavnice (državna selektorica za otroške predstave, državna selektorica za festival Vizije in državna selektorica za Linhartovo srečanje). Bila sem večkratna članica žirij omenjenih festivalov JSKD in festivala amaterskih gledališč Čufarjevi dnevi na Jesenicah.


(Število obiskov: 156)
Dostopnost