Select Page

Na Portugalskem je od 1. do 4. junija 2022 potekalo tretje evropsko tekmovanje RoboCupJunior. Tovrstna tekmovanja imajo bogato zgodovino, saj se na svetovni ravni odvijajo že 25 let, na evropskih tleh pa je bilo srečanje prvič prirejeno leta 2018. Pojav koronavirusa in epidemija sta v letih 2020 in 2021 redni izvedbi onemogočila, tekmovanje je bilo z zamikom organizirano v začetku letošnjega junija.

Vstopnico na evropsko tekmovanje si je z doseženim 2. mestom na državnem tekmovanju leta 2019 prislužila ekipa, ki sta jo sestavljala bivša dijaka Luka Hrvatin in Luka Vadnjal. Letos so našo šolo zastopali dijaki 3. letnika programa tehnik računalništva, in sicer Luka Žele, Dario Kordik in Mario Savić.

Na Portugalskem se je zbralo preko 700 tekmovalcev iz več kot 15 držav, ki so se pomerili na osnovnošolski ali srednješolski težavnostni stopnji. Slovenijo je letos zastopalo skupno pet ekip: ekipa ŠC Postojna – Gimnazija Ilirska Bistrica, ekipa ŠC Slovenj Gradec – gimnazija in ekipe SERŠ Maribor, OŠ Komen in OŠ Koper.

Tekmovanje je potekalo od torka do sobote. Sodelujoči so se pomerili v različnih disciplinah, med katere sodijo reševanje labirint, reševanje simulacija, reševanje črta, nastop (OnStage), nogomet (Soccer) in druge dejavnosti. Za vsemi aktivnostmi se skriva podobna zamisel – sestaviti robota, ki bo avtonomno reševal zadane probleme ob upoštevanju določenih pravil in vnaprej dogovorjenih scenarijev. Vsak dan so bile sodelujočim pripravljene nove proge, katerih težavnost se je stopnjevala. Zadnji dan so bile na vrsti finalne vožnje, nato še razglasitev rezultatov in podelitev priznanj najboljšim ekipam.

Zmaga ni vse!

Vodja tekmovanja A. Fernando Ribeiro je prisotnim namenil naslednje besede: »Zmaga ni vse. Že to, da ste prišli do evropskega tekmovanja, kaže, da ste nekaj posebnega. Pomembni so fair play, navezovanje stikov z vrstniki, vzajemna pomoč in sodelovanje, ki prinašajo občutek pripadnosti in še dodatno spodbujajo motivacijo in osebnostno rast. Pridobite bogate nove izkušnje in uživajte življenje.«

Vzdušje je bilo zagotovo tekmovalno, a hkrati nabito z medvrstniško željo po skupnem osvajanju novih znanj. S tekmovanja se vračamo zadovoljni, polni optimizma in idej.

Galerija slik

Video utrinki iz tekmovanja

Mentor: Klavdij Logar, prof.

Udeležba na tekmovanju ne bi bila možna brez pomoči donatorjev. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki so s finančno donacijo podprli aktivnost. To so (po abecednem vrstnem redu) DAIBO d.o.o., FERBIT d.o.o., NEJKO d.o.o., Občina Ilirska Bistrica, Občina Pivka, Občina Postojna, SRC Infonet d.o.o.           


(Število obiskov: 462)