Select Page

V petek, 22. 12. 2017, je v Domu na Vidmu potekala prireditev Gimnazije Ilirska Bistrica ob božiču, novem letu in dnevu samostojnosti in enotnosti. Ilirskobistriški dijaki so se po četrti šolski uri v spremstvu profesorjev in profesoric odpravili v kulturni dom, kjer se je ob 12. uri začela prireditev s programom, ki so ga pod budnim očesom mentorjev in mentoric naše šole oblikovali dijaki.

Protokolarni del prireditve se je pričel s slovensko himno. Dijaka 2. letnika gimnazijskega programa Mia Valenčič in Marko Iskra, ki sta prireditev povezovala, sta nas spomnila, kaj obeležujemo z državnim praznikom dnevom samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Povedala sta, da se tega dne spominjamo plebiscitarne odločitve za samostojno državo, ki smo jo izrazili 23. decembra leta 1990. Na kratko sta tudi povzela zgodovinske dogodke in procese, ki so omogočili plebiscit o samostojnosti in privedli do osamosvojitve Republike Slovenije.

Sledil je kulturni del prireditve. Z mešanico popularnih pesmi Let It Go, Final Countdown in Despacito, ki so jih zapeli ter na kitari, harmoniki in klavirju odigrali, so se predstavili dijaki 1. letnika gimnazijskega programa. Sledil je ogled videa, ki so ga kot svojo predstavitev posebej za prireditev pripravili dijaki 1. letnika programa tehnik računalništva. Nato je nastopila Elma Kamberovska, ki je v imenu gimnazijcev 2. letnika recitirala špansko pesem avtorja Antonia Machada z naslovom Caminos. Dijaki 3. letnika gimnazije so se predstavili s predvajanjem video posnetka, ki so ga izdelali v okviru državnega tekmovanja Evrošola in naslovili Prosti pretok blaga in enotni digitalni trg. Krištof Marcijuš in Egzon Berisha sta zastopala barve 2. letnika računalničarjev; prisluhnili smo njuni avtorski rap skladbi. Računalničarji 3. letnika so na komičen način priredili pesem Little Hollywood, avtorja nemškega DJ-ja Alle Farben, ki so jo prenaslovili v Naša Obala; priredba je požela bučen aplavz. Z deklamacijo pesmi so se predstavili tudi staroste gimnazijskega programa, Sabina Prica, Deja Dekleva in Emanuela La Cognata so namreč recitirale pesem Ferija Lainščka Krila. In tudi veterani programa tehnik računalništva so pokazali svojo ustvarjalnost z video izdelkom. Voditelja prireditve sta nato povabila na oder predstojnika šole Gorazda Brneta, ki je z božično-novoletnim voščilom dijakom in profesorjem zaželel, da bi božično-novoletne praznike preživeli lepo, v krogu svojih najbližjih, da bi se spočili in nabrali novih moči za šolsko delo v prihajajočem letu. Prireditev je zaokrožil nastop članic pevskega zbora Gimnazije Ilirska Bistrica, ki so pod mentorstvom profesorice Elene Sedmak in ob klavirski spremljavi Leona Batagelja zapele pesem Elvisa Presleya Can’t Help Falling In Love. Ko smo že mislili, da je prireditve konec, pa sta nam profesorja Klavdij Logar in Martin Simčič postregla s svojevrstnim nastopom; na računalniško tablico in pametni telefon sta odigrala znano rockovsko vižo, za kar jih je zbrano občinstvo nagradilo z aplavzom.

S šolsko prireditvijo ob novem letu nam bo zadnji dan pouka v letu 2017 ostal v lepem spominu.

Fotogalerija.

Gimnazija Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 1)