Select Page

V petek, 13. 4. 2018, smo se bistriški dijaki, željni novega znanja iz astronomije, odpravili na Šolski center Postojna. Tam so nas že čakali postojnski nadebudneži ter dijaki iz Španije, ki so prišli na izmenjavo. Pred astronomsko nočjo smo bili vsi polni pričakovanj.

Program smo začeli v predavalnici, kjer nas je o študiju astrofizike v Novi Gorici seznanil tamkajšnji prof. dr. Samo Stanič, dekan Fakultete za naravoslovje. Nato nas je njegova kolegica dr. Andreja Gomboc popeljala skozi svet črnih lukenj in nihanja ter vibracij prostor-časa. Naše znanje o teh pojavih se je precej razširilo, saj je bila predstavitev astrofizičarke dovolj poljudna, nazorna in razumljiva. Napolniti smo se morali z novo energijo, ker je bila pred nami še dolga noč. Ob pravem času je bila tu večerja: kraljica pica. Sledili sta dve delavnici. Na eni izmed njiju nas je astrofizičarka dr. Tanja Petrushevska, po rodu Makedonka, poučevala o galaksijah. Dala nam je tudi nalogo: s pomočjo načrta smo morali pravilno razvrstiti galaksije, pri čemer smo se dobro odrezali. Nato je znanstvenica še s poskusom prikazala, kako močan je vakuum na Zemlji. Pločevinka z vodo, ki jo je segrevala na grelniku, je v trenutku, ko jo je položila v hladno vodo, iz sebe dala ves zrak, se stisnila in počila. Na drugi delavnici pa smo se ukvarjali z detekcijo delcev na ravni atoma in molekule ter kondenzacijo izopropanola. Nato smo opravili še poskus s suhim ledom v plastenki, iz katere je izparevala voda v obliki bele meglice. Takšen način uporabljajo v filmski industriji za prikazovanje megle na ulicah velemest. Preizkusili smo se še v krajšem kvizu o vesolju. Za konec smo vsi skupaj odšli ven, kjer je bila že trdna tema, in se prepustili lepotam in skrivnostim zvezdnega neba. Imeli smo priložnost videti zvezde od bližje, saj nas je zunaj pričakal tudi čisto pravi teleskop. Izmenjali smo kar nekaj besed z znanstveniki, ki so nas usmerjali, in vzdušje je bilo zelo prijetno. Ko smo zaključili z opazovanjem, smo eno izmed šolskih učilnic preuredili v spalnico in si priredili »mini kino«. Po končanem filmu smo prosti čas izkoristili za druženje, a ure so segale že v zgodnje jutro, tako da so naše moči kmalu pošle. Noč je bila kratka in sončno jutro je (pre)kmalu sedlo na okensko polico. Po zajtrku smo se odpravili domov.

Astronomska noč je izpolnila naša pričakovanja in komaj čakamo na njeno ponovitev ali na kakšno drugo priložnost za pridobivanje novega znanja.

Galerija slik

Tina Šajn, 1. A/IB


(Število obiskov: 1)