Select Page

Na podlagi »lidarskih posnetkov« (lasersko snemanje iz zraka) so arheologi v okolici Knežaka, Šembij in Trnovega odkrili ostanke fosilne krajine iz železne dobe in pozne antike. V okolici prazgodovinskih naselbin so odkrili polja, poti in mejne zidove. Na območju Gradišča nad Knežakom in trnovskega Gradišča pa se na posnetkih kažeta celo mestni naselbini iz pozne antike.

Pri Šembijah so arheologi iz Narodnega muzeja Slovenije v maju izvajali tudi manjša arheološka izkopavanja na območju prazgodovinskega zidu, za katerega menijo, da je morda razmejeval skupnost na območju današnjega Knežaka od tiste v dolini Reke.

Izkopavanja bodo nadaljevali tudi poleti, na območju šembijskega gradišča in v njegovi neposredni bližini.

Besedilo in fotografije: Sabina S. Pugelj


Gimnazija Ilirska Bistrica je od 12. februarja 2016 do 12. aprila 2016 gostila razstavo Okno v prazgodovinsko krajino Knežaka in Ilirske Bistrice avtorjev dr. Edise Lozić, dr. Benjamina Štularja in dr. Boštjana Laharnarja. Razstava predstavlja krajino Knežaka in Ilirske Bistrice, kot jo razkriva tehnologija lidarskega snemanja površja, s pomočjo katere je vidna prazgodovinska krajina z oblikami, ki jih doslej nismo prepoznali.

24. marca 2016 je bilo na Gimnaziji Ilirska Bistrica organizirano tudi predavanje dr. Boštjana Laharnarja na temo razstave
Okno v prazgodovinsko krajino Knežaka in Ilirske Bistrice

Razstava Okno v prazgodovinsko krajino Knežaka in Ilirske Bistrice


(Število obiskov: 3)